EN DEFENSA DEL SECTOR DEL LLOGUER TURÍSTIC GIRONÍ


Volem que famílies, parelles, esportistes, ... segueixin venint als nostres apartaments i cases de vacances, Perquè son ells i elles...
Qui ens han escollit any rere any
Qui cerquen un espai ampli on compartir
Qui hi troben comoditat i llibertat
Qui gaudeixen del km0
Qui confien en els professionals de la gestió

Perquè soms nosaltres que...
No pensem desaparèixer per el caprici d’alguns
No farem un pas enrere després de demostrar que soms una oferta amb una demanada increïble
No volem que a ningú li surti més car anar de vacances
No permetrem que acabin marxant a una altra destinació
No tolerem ni acceptarem que ens prohibeixen simplement perquè si

T’ho expliquem,


Davant la precarietat en l’accés a l’habitatge, i en un context de creixement de la demanda de lloguer i d’increment de la població catalana, el Govern de la Generalitat, des del Departament de Territori, va presentar una nova regulació urbanística, unilateralment i d’esquena al sector i al territori. Una proposta en format Decret Llei amb restriccions a l’activitat desenvolupada pels habitatges turístics i que podria acabar fins amb el 80% d’aquest model d’allotjament.


Catalunya compta amb un total de 102.798 habitatges d’ús turístic, el que representa 574.591 places, un 39,4% del total de places d’allotjament turístic del territori. Aquests allotjaments representen un 2,56% del parc total d’habitatges de Catalunya, una proporció tan baixa que en cap cas pot tenir incidència en la falta d’habitatge.
Els lloguers turístics aporten el 2,94% del PIB turístic català, sense tenir en compte l’impacte indirecte i l’induït, i suposen un 6% dels llocs de treball al sector turístic de Catalunya. El 2022 s’estima que l’impacte econòmic, directe i indirecte, dels habitatges d’ús turístic catalans va ser d’uns 21 mil milions d’euros. Una xifra que majoritàriament es destina fora de l’allotjament, ja que només el 25,7% correspon al cost del lloguer. El 74,3% correspon a despeses fetes pels viatgers en comerç, restauració, visites culturals o atraccions turístiques, entre d’altres.

La demarcació de Girona és la més afectada per la nova i dràstica regulació del Govern amb 66 municipis que suposa l’eliminació del 40% de l’oferta d’HUT reglat de les comarques gironines (17.326 unitats), on en municipis turístics desapareixeran més de 2.000 HUT, i en algun cas són poblacions on pràcticament no hi ha cap altre allotjament turístic que no siguin apartaments.

A les comarques de Girona el 74’5 % dels HUT gestionats són segones residències, aquests no resoldran el problema de l’habitatge donat que els propietaris seguiran fent ús de l’habitatge durant les seves vacances.
A més, les característiques específiques dels habitatges d’ús turístic fan que sigui l’opció més triada pel públic familiar (un 75,9% dels seus usuaris són famílies o parelles), que busca un allotjament que els permeti gaudir de les seves vacances amb comoditat, adaptat a les seves necessitats. Aquest públic es veurà directament afectat per les noves regulacions.


La nova regulació pot suposar l'eliminació del 40% de l’oferta total d'allotjament reglat gironí en un període de 5 anys, donant compliment al Decret no podem garantir la feina als nostres equips més enllà de cinc anys (es perdrien 5.000 llocs de treball), sense cap seguretat jurídica de poder renovar les llicències. Per oferir allotjaments de qualitat es necessita estabilitat i un marc legal que asseguri el compliment dels requisits que es defineixin.
A més, tot plegat repercutirà en els comptes de resultats de restaurants, supermercats i empreses d’activitats. Amb tot això, ens trobem amb que un ampli sector de la indústria turística està en situació d’incertesa i desemparament, tot i complir la normativa actual.



Des de que en vam tenir coneixement i més concretament des del 8 de novembre que és quan es va publicar el Decret Llei, LLUITEM, RECLAMEM I fem una CRIDA per evitar la desaparició d’un sector que aporta una gran capil•laritat i dinamisme al sector dels allotjaments turístics i genera riquesa i activitat a les economies locals.


Volem que s'iniciï un procés de regulació prèvia anàlisi, així com un diagnòstic profund de la situació, perquè abans de regular i establir mesures restrictives cal, en un exercici de responsabilitat política i transparència, crear una comissió integrada per les diferents administracions, els sectors afectats i experts en la matèria, a fi de disposar d’una diagnosi rigorosa de la situació.

Quins partits polítics es posicionen favorables als HUT;
JUNTS. Mostren suport al sector i amb compromís de seguir-ho fent.
PP. Va presentar el recurs de inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional.
VOX. Suport.

Quins partits polítics es posicionen totalment en contra als HUT;
ERC. És qui ha redactat i presentat unilateralment i d’esquena al sector i al territori el Decret Llei.
PSC. Votació a favor del DL amb compromís a tramitar-lo com a Projecte de Llei que permetria esmenes. Destacar que molts dels seus alcaldes a poblacions turístiques tant de la província de Girona com Tarragona no estan d'acord amb el DL aprovat.
COMUNS
CUP


Davant el risc en què ens troben els habitatges d'ús turístic (HUT), hem iniciat una sèrie d'accions per assegurar la nostra continuïtat, i necessitem la implicació de tothom per aconseguir els diners necessaris per arribar als nostres objectius:


•  Conscienciar les comunitats locals i els usuaris sobre l'impacte positiu de la nostra activitat.
•  Seguir creant xarxa de suport i defensa del sector davant de representants polítics i socials.
•  Permetre defenses individuals i col•lectives davant de normatives i altres mesures.



Per això hem iniciat les següents campanyes:





Suma't a les campanyes de defensa al nostre sector!


Sobre els socis
Associats
Necessita ajuda?
ATA és membre de:
Amb el Suport de:
Crèdits
Avís legal - Politica de privacitat
Politica de cookies
© Associació Turística d'Apartaments 2019
Back To Top